Timotej vs. Sarek

By | February 28, 2010
Share

Läste att Timotejs melodifestivalbidrag “Kom” riskerar att bli diskat eftersom Per Sonerud, som tydligen äger förlagsrättigheterna till Sareks låtar, tycker att den är för lik deras “Vinterland”.

Förutom att de båda har “folk-touch” så är det ganska svårt att höra vad han tycker är likheten…

Tänkte försöka reda ut vad det är han tycker är så likt att han dristar sig att säga (min fetstil):

- Det är inget snack om att det här är “Vinterland”. Och jag har förlagsrättigheterna. Visst, låtar kan vara lika, men det här är ju ton för ton.

Här ska utredas! Det kan bli en hel del musikteoretiska termer, fråga gärna vad som menas. Jag kommer använda mig av fuktionsharmonisk analys (tonika, dominant, subdominant o.s.v.), det är ett sätt att skriva ner ackord utan att behöva säga vilken tonart man spelar i.

Lyssna gärna med i resonemangen!
Timotej – Kom
Sarek – Vinterland

Vi börjar med det första. Intro-slingan. Det kan omöjligen vara den Sonerud tycker är så lik, då Sareklåten har en väldigt melodiös och harmonisk slinga och Timotejs låt snarare har ett enackords-riff med bordun-funktion.

Vidare konstaterar jag att det inte kan vara verserna han tycker är plagierade. I “Kom” är versen uppbyggd enligt följande:

4/4 bm
|: t-fras | paus | tP-fras | paus : |
| sP-fras | t-fras | sP-fras | t-fras |

“Vinterland” däremot har en mycket mer traditionell versuppbyggnad med 2×8 takters vers med hel- och halv-slut.

Det måste således vara refrängerna som menas. Och det brukar det också vara i såna här fall. Så vi kollar på dem!

Här har jag skrivit ut dem på noter med ackordsbokstäver ovanför och funktioner under.

sarek-vinterland

timotej-kom

Här har jag verkligen försökt hitta så många likheter jag kan, men det var inte det lättaste.

Om man tittar på melodiska fraser så finns det inte många som är lika. En som jag hittat är denna:

fras

Frasen som är snarlik i båda låtarna blir i siffernotation: {34|5 5 531 | 2}, resp: {34|5 5 543 | 2}. Alltså, skala upp till kvinten, stanna där tre slag, och sen skala resp. treklang ner och landa på sekunden. Det är ganska likt, men även där finns skillnaden i nedgången och även att man landar på olika fuktioner (primen i subdominanten resp. tersen i subdominantparalellen).

När det gäller ackordföljder så var det inte heller lätt att hitta likheter. En som jag kan se är denna [ t -> tP dP -> sP -> D -> t ]. Man börjar på molltonikan, byter till durparalellen, kör ett varv i parallellens tonart för att sedan landa på durdominanten, som leder hem till molltonikan igen. Men skillnaderna i hur man tar sig mellan dessa funktioner är så stor (och ackordgången så vanlig) att jag inte tycker det är värt att lägga nån vikt vid.

Min kontenta är således: Låtarna är inte speciellt lika. Och om man kan påvisa små likheter så är att säga att det är “ton för ton” är verkligen en överdrift.

Och nu har jag inte ens gått in på skillnaderna i sväng, instrumentering och arr, som inte räknas in i verkshöjden.

Det ska bli spännande att se hur utslaget blir i STIMS analys! Hur många schlagers kan man kräva ersättning från för att man har skrivit en själv?

Uppdatering: Stina Engelbrecht som skrivit “Vinterland” tycker inte att Timotej-låten är ett plagiat. Expressen:

Det blir ingen stämning och Stimanmälan mot Timoteij.
Låtskrivaren Stina Engelbrecht vill inte gå vidare med en process.
Detta stick i stäv med vad skivbolagschefen Per Sonerud, som innehar förlags-rättigheterna, anser.

6 thoughts on “Timotej vs. Sarek

 1. Tor

  Wow, man måste ju bara älska bloggosfären när man läser sådant här. I vilken tidningen skulle man kunna få ta del av funktionsharmonisk analys!?

  “Vidare konstaterar jag att det inte kan vara verserna han tycker är plagierade. I “Kom” är refrängerna uppbyggda enligt följande: …”

  Jag hängde inte riktigt med här… jämför du versen med refrängen?

  Angående det sista lilla notfragmentet från Kom – spelar de inte Em där? (du har skrivit G)
  I sådana fall är det ju subdominanten i båda fallen. Jag saknar också ett D-ackord innan A:et på första notraden i den större bilden. Eller misstar jag mig?

  Hur det än förhåller sig med detta så är det ändå alltför få likheter för att man ska bråka om det tycker jag. Att den där snutten skulle vara värd hundratusentals kronor är direkt löjeväckande. Låtstöld är det definitivt inte enligt mitt synsätt.

 2. Johan

  Ah, jag har givetvis skrivit fel, ‘I “Kom” är verserna uppbyggda enligt följande’ ska det ju vara :-) Tackar och ändrar.

  Och D-ackordet måste ha fallit bort, för det ska det ju vara första slaget i fjärde takten.

  Jo, det skulle kunna vara em där, lite svårt att höra tycker jag, och tolkar man det som em så blir det ju som du säger samma funktion i den frasen.

 3. Lars ahlbeck

  I teorin kanske låtarna inte är så lika, om man jänför intro – intro, vers – vers, refräng – refräng, men alla som inte är tondöva hör ju att introt på Sareks Vinterland låter väldigt likt refrängen på Timoteijs Kom. Då kan man ju påstå att Timoteij har plagierat Sareks intro och gjort den till sin refräng.

 4. Thomas

  Bara för att båda låtarna har samma känsla innebär detta inte att det är ett plagiat. Om man kan stämma Timotejs upphovsmän för detta så skulle i rättvisans namn hela dansbandskulturen dö ut också. Vi kan ju ta med alla låtar som bygger på en blues 12:a när vi ändå är igång.

 5. Johan

  Tjo. Melodislingan du skrivit noter på i Kom-refrängen är rätt men ackorden är helt fel. Bm #2 ska vara ett Em osv. Bara för kännedom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.