Ett enfrågeparti i europaparlamentet?

By | May 13, 2009
Share

Rick skriver ett väldigt informativt inlägg idag om varför man ska rösta på Piratpartiet, just för att det är ett enfrågeparti. Med anledning av uttalanden från bl.a. grön ungdom om att de etablerade partierna också bryr sig om medborgarrätten (som ju är PPs kärnfråga) tar Rick centern som exempel:

Centerpartiet har ett “öppenhetsmanifest” som är alldeles ypperligt skrivet om medborgarrätt. Men Centern tycker så många saker om så mycket annat, att öppenhetsmanifestet har blivit helt bortprioriterat. Ignorerat, struntat i, bortglömt, tappat bakom en vagn. Centern har röstat ja till FRA, ja till Ipred, och kommer att rösta ja till datalagring, och är dessutom stolta över det. Det är sådant som händer när man tycker en massa annat också.

och svarar grön ungdom:

Medborgarrätt måste komma först. Utan en fungerande medborgarrätt, så är villkoren för fiske i Östersjön helt enkelt ointressanta. Utan rätten att diskutera, utan yttrandefrihet och åsiktsfrihet och informationsfrihet och kommunikationsfrihet, så faller alla andra politikområden.

Så nu är det inte svårare än att bestämma sig för om man håller med eller inte. Tycker man att det finns frågor som kan befoga att detta prioriteras bort så kanske något av de andra partierna är att ta i beaktning. Om inte så är piratpartiet ditt givna val.

Notera också att det här inte handlar om att ett parti ska vinna ett val, utan om att få in personer med en medborgarrättsagenda i europaparlamentet.

In somewhat related news:

Den franska HADOPI-lagen - som innebär att människor stängs av från Internet, utan domstolsbeslut, efter tre anklagelser (!) om fildelning, från storföretag (!!) – har gått igenom. Nu riktar Sarkozy all sin kraft mot tillägg 138 och 166 i telekompaketet i EU, två ändringsförslag som skulle sätta stopp för HADOPI-lagen. Det är nästan som att man skulle behöva personer med en medborgarrättsagenda i europaparlamentet, hint, hint.

Läs om Frankrikes kamp mot allt gott hos Anaïs, Scaber Nestor, Intensifier, Hax och Erik Josefsson (v).

Dessutom har Englands så kallade “Creative Industries” hoppat på tåget och skickat ut ett pressmeddelande där de kräver en egen HADOPI-lag. Som kutym är använder de sig av egenhändigt updiktad statistik för att backa upp sina påståenden. I det här fallet att 50% av Englands nättrafik har illegalt innehåll och lite andra medvetet missledande påståenden.

4 thoughts on “Ett enfrågeparti i europaparlamentet?

 1. Pingback: MMN-o » Miljöpartiet och Piratpartiet fungerar bäst i symbios

 2. Viktor

  Logiken haltar dock något i ditt resonemang.

  Du antar att varje invald parlamentariker har samma konstanta mängd makt, och att all denna makt går att koncentrera på enda fråga.

  Detta är inte sant av flera olika skäl:
  1) Olika människor har olika förmågor. Om jag anser att miljöpartiets företrädare har mer erfarenhet än vad piratpartiets har (vilket uppenbarligen är sant) så är det inte orimligt att anta att dom kan åstadkomma mer. Det skulle, hypotetiskt, kunna innebära att dom kan göra lika mycket bidrag till frihetsfrågorna som PP skulle, OCH dessutom hjälpa miljön.
  2) Jag har sett på internet att piratpartiets företrädare har VÄNNER. Om frågorna nu är så otroligt viktiga att dom tränger ut alla andra frågor, kan man då tillåta företrädarna att ha vänner? Givetvis måste man tillåta folk att ha vänner, men exponerar det inte någonting suspekt i resonemanget?
  3) PP är redo att kompromissa om icke kärnfrågor, visst! Men vad händer om ingen ber er kompromissa? Vad händer om ni kommer till en omröstning där ingen är villig att deala er röst mot framtida tjänster? Om man då saknar politisk åsikt så kastar man bort makt. Man har makt som man inte utnyttjar.
  4) Antagandet att yttrandefriheten kommer att falla ifall man spenderar energi på miljön är ytterligt suspekt i första skedet.

  Sammantaget så tycker jag att ditt resonemang gör mig mer tveksam till att rösta på piratpartiet än vad jag var innan. Det känns oseriöst nu när du formulerar ideologin så tydlig. Jag tror den gjorde sig bättre av att vara lite höljd i dunkel.

 3. Johan

  Viktor: Till at börja med måste jag framhålla att jag inte är en representant för PP, jag har inte ens bestämt mig för vad jag ska rösta på, jag försöker bara framhålla och förtydliga en rörelse som jag tycker är viktig.

  Ang. dina punkter så förstår jag inte alls vad du menar med punkt 2 och 3 och lämnar dem därför därhän. Men punkt 1 och 4:

  Den viktiga skillnaden mellan PP och MP i den här frågan, och det som jag tror att falkvinge menar, är signalen som det sänder att ha en representant som inte kan förhandla bort den här frågan till förmån för någonting. Varken skatter eller miljöpolitik kan få PP att ens fundera på att kohandla. Sen kan det naturligtvis vara sant att en MP- (eller V-, eller M-) parlamentariker kan göra samma nytta i enskilda situationer, men det är en viktig signal att ha en representant som fokuserar på att rädda det som håller på att skita sig rejält i EU just nu.

  Dessutom finns det ju väljare i Sverige som aldrig skulle rösta på ett parti som kan samregera med de röda, men ändå vill rösta för medborgarrätten. Då är ju PP det enda alternativet på kartan.

 4. Pingback: Miljöpartiet och Piratpartiet fungerar bäst i symbios « MMN-o

Leave a Reply

Your email address will not be published.