STIM om skivpress

By | April 14, 2008
Share

För referens publicerar jag här en mailkonversation jag haft med STIM våren -07, och som jag klistrade in på Piratpartiets forum som svar på en fråga om att pressa skivor utan STIM/NcBs inblandning, något som presserierna inte tillåter.

Johan:

Hej! Jag heter Johan.

Jag har planerat att spela in och ge ut en CD med egenskrivet musikmaterial. Jag är ansluten till STIM och har flera låtar registrerade.

De låtar jag skrivit nu har jag däremot inget intresse att verkanmäla hos er, och jag behöver inte heller er hjälp med att bevaka mina rättigheter i det här fallet. Måste jag ändå registrera, och ha med NCB’s logotyp på CD-skivan? Och om jag måste det, blir det ett problem att verken inte är STIM-anmälda?

/ Johan

Not: Jag planerar inte alls att spela in och ge ut en CD med egenskrivet musikmaterial, jag behövde bara ha snabbt svar på frågan.

Roger Zetterström, STIM/NCB:

Hej,
Ja du måste göra en NCB-anmälan. Blanketten
“NCB-anmälan” finns på STIM:s hemsida:
www.stim.se. Klicka på “Kunder” och därefter
på “Skivutgivning”.
Om det bara är eget material, blir det ju ingen
fakturering utan du får ett fribrev.
Mvh
Roger Zetterström
STIM/NCB

Här säger han ju tydligt att jag måste registrera den för att få pressa/ge ut. Jag ångrar att jag skrev att jag är anlsuten till STIM. Hade velat veta vad han svarat annars…

Mitt svar kom tyvärr bort i hanteringen, men kontentan är den här:

Johan:

Problemet blir då att jag, eftersom jag inte kan ställa upp på kravet att reservera alla rättigheter, enl. NcBs registreringavtal, inte kan pressa min skiva.

Vad göra?

/ Johan

Roger Zetterström, STIM/NCB:

Hej,
Vi förstår inte problemet. Det är ju DINA rättigheter (som utgivaren av skivan) som ska skyddas. Men om du inte vill skydda dina rättigheter, så får du väl göra det själv. Ring någon av oss istället.
Mvh
Roger Zetterström

Redan här börjar han antyda att jag kanske kan bevaka mina egna rättigheter…

Eftersom jag inte hade möjligheter att spela in telefonsamtal och ville ha alla svar sparade fortsatte jag maila.

Johan:

Hej

Problemet är följande:

Jag frågade tidigare om jag var tvungen att NcB-registrera min skiva, trots att jag inte vill varken verkanmäla till STIM eller behöver NcB’s hjälp att skydda utgivningen. Svaret från er var: “Ja du måste göra en NCB-anmälan.”

Men eftersom NcB-anmälan tvingar mig att resarvera alla rättigheter så kan jag inte göra en anmälan.

Det ser ut som att det finns tre alternativ:

1. Jag får inte ge ut min skiva, eftersom jag inte går med på era villkor, som jag måste skriva på för att få ge ut.
2. Jag får ge ut själv utan att ni bevakar mina rättigheter. Ni svarade alltså fel i ert första mail.
3. Jag får ge ut, men får skriva på en annan sorts avtal där jag inte måste reservera alla rättigheter.

Hoppas kunna hitta en lösning.
/ Johan

Här skickas jag vidare till högre ort.

Fredrik Lomäng, Chef för Medlemsservice, Stim:

Hej Johan,

Jag hoppas att vi kan hitta en bra lösning på det här.

Först och främst vet du väl att du kommer att få ett fribrev (gratis licens) om du skrivit materialet själv och i övrigt uppfyller kraven som anges här:

http://www.stim.se/stim/prod/stimv4.nsf/AllDocuments/470E56693A8FBFEDC12571000053F6D2

Men du verkar framförallt invända mot punkt 8 b) i licensvillkoren, dvs “Alla rättigheter reserveras”? Den punkten finns emellertid där för att skydda dina rättigheter, inte för att sätta “käppar i hjulet”. Tanken är ju att skydda dig och producenten från att skivan t ex piratkopieras. När det gäller t ex radiosändning och offentligt framförande ger Stim tillstånd
till radio- och tv-kanaler för all deras musik och de kan därför utan problem spela din skiva. Du får då dessutom ersättning från Stim. Jag kan därför inte se hur denna punkt i licensvillkoren kan hindra framtida användning av din musik?

För att Stim och NCB ska kunna fungera och ta tillvara dina ekonomiska intressen, måste alla dina verk anmälas till Stim (det har du förbundit dig i anslutningsavtalet). Det går därför inte att undanta vissa verk för en viss produktion. Det pågår visserligen diskussioner inom Stim och de andra upphovsrättsorganisationerna i Europa om att tillåta egenförvaltning inom
vissa områden. Men än så länge gäller att om man är ansluten till Stim och NCB, omfattas all upphovsrätt för alla verk. Det innebär att det är Stim och NCB som licensierar och tar betalt för användningen av din musik.

Jag hoppas att jag inte rört till det för dig. Du är självklart välkommen att ringa eller maila mig om du fortfarande känner att du inte kan göra din NCB-anmälan.
Med bästa hälsningar,
Fredrik Lomäng
Chef för Medlemsservice
Stim

Nu har jag fått reda på att det är kört för mig, eftersom jag är ansluten till STIM…

Johan:

Hej!

Tack för informativt svar.

På frågan om hur denna punkt (8 b) i licensvillkoren kan hindra framtida
användning av din musik…

Jag vet givetvis att tanken är att skydda mig och producenten från att skivan tex piratkopieras, men i det här fallet var idéen att skivan skulle användas som promotionmaterial, giveaway, och att fildelningsknätverken skulle användas
som den distributionskanal de har potential att vara. Därför kan jag omöjligt skriva på ert avtal för den här affärsmodellen.

Men nu är det ju fastlagt att jag inte har något val än att lägga ner idéen eftersom jag är ansluten, och mina verk därför automatiskt måste verkanmälas.

Men vidare. Jag är inte ensam om frågan, därför skulle jag gärna vilja klarlägga lite saker, rent hypotetiskt:

1. Om jag inte hade varit ansluten till STIM eller NcB, och verken inte var verkanmälda, hade jag då kunnat pressa skivan utan er inblandning, och utan att reservera alla rättigheter?

2. Om jag nu skulle gå ur STIM, säga upp min anslutning… kan jag då pressa mina skivor utan att registrera dem hos er (om de innehåller egenskrivet material jag skrev efter jag gick ur)?

Tack för all hjälp!

/ Johan

Fredrik Lomäng, Chef för Medlemsservice, Stim:

Hej Johan,

Jag skulle vilja hävda att “All rights reserved” har ganska liten betydelse i sammanhanget. Det som verkar vara den springande punkten är snarare villkoren för anslutningen till Stim och NCB. Om du är ansluten förbinder du dig att upplysa oss om alla dina verk. Vi förbinder oss att bevaka att du får ekonomisk ersättning när dina verk framförs. För att kunna uppnå det tar vi betalt för nyttjanden av dina verk. Vi vill självklart undvika att vi hindrar framföranden eller utgivningar av dina verk. Och det tycker jag inte att vi gör heller. Vi har inget problem med att din musik används i olika sammanhang, så länge den som använder din musik har en licens med Stim eller NCB (eller motsvarande organisation i utlandet). Vi har även
undantagsregler gällande licenser för t ex promotionexemplar och utgivning av egen musik. Vi har också stor förståelse för att det dyker upp nya distributionssätt och vi försöker aktivt komma i kontakt med de som är ansvariga för att nå vettiga licenslösningar, som inte lägger hinder i vägen för våra anslutnas musik. Det vi däremot inte kan acceptera, är att din (och andra anslutnas musik) olagligen fildelas eller piratkopieras. Om så sker kan ju vi inte fullfölja vårt uppdrag och betala ut ersättningar.
Men den här debatten känner du förstås säkert till..

Så svaret på dina frågor blir:

1) Ja.
2) Ja. Stim-anslutningen förlängs med ett år i taget, med sex månaders uppsägningstid. När utträdet är klart förfogar du själv över alla verk (även de du skrev under tiden du var ansluten).

Om du funderar på alternativ 2 vill jag ändå be dig tänka efter ordentligt. Det skulle ju innebära att du inte kan få ersättning från Stim eller NCB för några framföranden alls (din musik kan ju börja spelas på radio, tv etc när den väl blivit spridd).

Med vänlig hälsning,
Fredrik

Ett svar på forumet uppmärksammar mig på att det fortfarande skulle kunna vara oklart huruvida Fredrik Lomäng i sitt sista svar menar bara STIM-anslutning och inte NcB-registrering av skivan. Det är alltså fortfarande inte till hundra procent fastlagt om jag får pressa skivor utan NcB-loggan och “all rights reserved”-texten, en förutsättning för att använda t.ex. en Creative Commons-licens. Jag har mailat STIM om det men inte fått något svar, högst sannolikt för att jag i samma brev nämnde alternativet Playble, något som konsekvent möts av solid tystnad från STIM, trots att han skriver “Vi har också stor förståelse för att det dyker upp nya distributionssätt och vi försöker aktivt komma i kontakt med de som är ansvariga för att nå vettiga licenslösningar, som inte lägger hinder i vägen för våra anslutnas musik.”

3 thoughts on “STIM om skivpress

  1. Anton

    Jag kommer äntligen ur stim den fjärde februari och kommer då är jag redo att ge ut första skivan under CC-licens. Jag tänkte beställa tryckta cd-r skivor och bränna själv, då kommer man runt NCB. Danska stim, KODA, är tydligen ok med creative commons, förhoppningsvis sprider det sig.

  2. Pingback: Ljusglimtar « Majestatis Pluralis

Leave a Reply

Your email address will not be published.